Alegeri legislative în Slovacia

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00 (8.00, ora României)

Alegătorii slovaci au început să voteze în cadrul scrutinului legislativ anticipat.

Secțiile de vot vor ramâne deschise până la ora 23.00, ora României.

Primele proiecţii ale rezultatelor, pornind de la un sondaj realizat la ieşirea de la urne, ar urma să fie comunicate imediat după închiderea urnelor.

Primele rezultate oficiale parţiale vor fi cunoscute în cursul nopţii.

Potrivit sondajelor, alegerile legislative anticipate ar urma să fie câştigate de opoziţia social-democrată în faţa coaliţiei de centru-dreapta, aflată la putere.

Social-democraţii (Smer-SD) fostului premier Robert Fico erau creditaţi cu 39,7 la sută din intenţiile de vot ceea ce le-ar aduce 75 de deputaţi din totalul de 150, cu un mandat mai puţin decât au nevoie pentru a deţine majoritatea.

Ei vor devansa net Partidul Creştin-Democrat (KDH), membru al coaliţiei de la putere, creditat cu 10,4 la sută din voturi, adică 20 de mandate.

Formaţiunea de dreapta SKDU-DS, membră a actualei coaliţii, nu ar urma să obţină decât 5,1 la sută din voturi, în timp ce la alegerile din 2010 obţinuse 15 procente.

Ceilalţi doi aliaţi ai săi din Guvernul de coaliţie condus de premierul Iveta Radicova, liberalii de la SaS (Libertate şi Solidaritate) şi Most-Hid, o formaţiune care se bazează pe minoritatea maghiară din Slovacia, se situează cu puţin peste pragul de eligibilitate de 5 la sută.