Alegeri legislative în Polonia

Polonezii cu drept de vot sunt aşteptaţi, astăzi, la urne pentru a stabili configuraţia viitorului legislativ.

Aflată în opoziţie, formaţiunea conservatoare populistă Lege şi Justiţie (PiS), condusă de Jaroslaw Kaczynski, este creditată drept favorită în ultimele sondaje de opinie.

Totuşi, cele 32% din intenţiile de vot nu i-ar permite partidului să guverneze  de unul singur.

PiS, al cărui candidat, Andrzej Duda, a câştigat alegerile prezidenţiale în primăvară, propune o femeie pentru şefia guvernului, pe Beata Szydlo.

PiS s-a mai aflat la putere între 2005 şi 2007, când Polonia a cunoscut o situaţie politică inedită, fiind condusă de doi fraţi gemeni. Jaroslaw Kaczynski era premier, iar Lech Kaczynski deţinea funcţia de şef al statului. Cel din urmă a murit în 2010, în tragedia aviatică de la Smolensk, din Rusia.

Aflaţi la guvernare din 2011, când în fruntea lor se afla Donald Tusk, devenit între timp preşedintele Consiliului European, liberalii din Platforma Civică (PO) ar convinge doar 26% dintre alegători, potrivit sondajelor.

Balanţa va fi înclinată spre o tabără sau alra de scorul pe care îl vor obţine mai multe formaţiuni mici care oscilează în jurul pragului electoral, de 8% pentru coaliţii, respectiv 5% pentru partide.