Alegeri legislative în Italia

Scrutinul are loc pe fondul unei recesiuni profunde. Măsurile de austeritate impuse de guvernarea lui Mario Monti au provocat nemulţumire în rândul populaţiei.

Italienii sunt aşteptaţi la urne, astăzi şi mâine, pentru a desemna membrii parlamentului şi – implicit – componenţa guvernului.

Favorit este Partidul Democrat (de centru-stânga) al lui Pier Luigi Bersani. În vârstă de 61 de ani, acesta are mai tot timpul un aer serios şi modest în apariţiile sale, în contrast puternic cu principalul său contracandidat.

Pe locul secund în preferinţele electoratului se plasează Poporul Libertăţii (de centru-dreapta), al fostului premier Silvio Berlusconi.

În vârstă de 76 de ani, controversatul personaj al scenei politice italiene şi internaţionale s-a avântat în ce-a de-a şasea campanie electorală. Silvio Berlusconi a reuşit să revină în prim-plan graţie televiziunilor şi publicaţiilor pe care le deţine în Peninsulă. Imaginea sa a fost şifonată de scandalurile cu prostituate pentru care – de altfel – este şi anchetat.

Mario Monti, premier interimar al Italiei, este perceput la nivel internaţional drept omul care a redat Italiei credibilitatea, deşi măsurile sale i-au redus rapid popularitatea câtă vreme s-a aflat la cârma guvernului tehnocrat de la Roma. Rigorile bugetare au fost principala sa temă de campanie.

Tot mai popular a devenit Beppe (Giuseppe) Grillo, un cunoscut comic şi blogger în vârstă de 64 de ani, care a decis să îşi încerce norocul în politică, lider al mişcării populiste 5 Stele. Prezenţa sa în cursa electorală reprezintă o serioasă preocupare pentru restul candidaţilor.