Confidenţialitate

Alegeri la Chișinău, „turul zero” al parlamentarelor care vor decide viitorul Moldovei

Alegeri cu bătaie lungă la Chișinău. Peste 35% dintre alegători au venit la vot să-i aleagă înlocuitorul demisionarului Dorin Chirtoacă, la Primărie.

Socialistul Ion Ceban şi reprezentantul partidelor proeuropene, Andrei Năstase, s-au înfruntat în turul al doilea al scrutinului pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Primul a fost consilier municipal și a intrat în alegeri sprijinit de președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon. Ion Ceban respinge acuzaţiile că ar fi omul Moscovei și spune că va prelua, dacă va fi cazul când modelul Estului, când pe cel al Vestului.

Contracandidatul său, Andrei Năstase, este avocat și a intrat în politică în 2015, ca lider al protestelor antiguvernamentale.

Dacă în primul tur socialistul a luat 41%, iar contracandidatul său 32%, înaintea scrutinul decisiv cei doi păreau greu de departajat. Totuși, matematic, Ion Ceban are prima șansă.

Restul mandatului de primar e de numai un an. Care e miza reală a alegerilor de la Chișinău explică europarlamentarul Andi Cristea, președintele delegației la Comitetul de asociere Uniunea Europeană-Moldova.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, o victorie a socialiștilor ar însemna și un bun pretext pentru o parte dintre statele europene să militeze pentru redirecționarea banilor Uniunii dinspre Republica Moldova spre țări din sudul Europei, avertizează europarlamentarul român.