Confidenţialitate

Alegeri în Bulgaria: Noua mișcare anticorupţie, surpriza scrutinului legislativ

Lansată de Kiril Petkov şi Asen Vasiliev, doi oameni de afaceri formaţi în SUA, o nouă mişcare anticorupţie a creat surpriza alegerilor de duminică din Bulgaria, reuşind să întrunească mai multe voturi decât conservatorii fostului premier Boiko Borisov, în urma acestei a treia runde de alegeri legislative în decurs de un an, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne citate de AFP.

Cei doi lideri au o experienţă de doar câteva luni ca miniştri în cadrul guvernului interimar tehnocrat.

Slavi Trifonov, cântăreţul anti-sistem care a înregistrat o victorie în timpul scrutinului precedent înainte de a eşua să formeze un guvern, a căzut, potrivit primelor estimări, de la 24% la mai puţin de 10% din voturi.

Bulgaria a votat deja de două ori anul acesta, în aprilie şi apoi în iulie, punând capăt unui deceniu în care la putere s-a aflat Borisov, slăbit de manifestaţiile în masă de anul trecut.

Totuşi, diferitele aşa-zise partide “ale schimbării” nu au reuşit până acum să se unească pentru a accede la putere.

Bulgarii au fost chemaţi duminică să aleagă şi preşedintele ţării.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma primului tur, cu 49% din voturi, comparativ cu 25% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, care este susţinut de GERB.

Şeful statului, devenit popular prin faptul că a susţinut protestele anticorupţie din vara lui 2020, ar urma prin urmare să se impună cu uşurinţă în turul doi din 21 noiembrie.

Alegerile au avut loc în toiul celui de-al patrulea val al pandemie.

Spitalele din Bulgaria sunt copleşite de numărul tot mai mare de contaminări, iar numărul de decese asociate COVID-19 este de aproape 200 în fiecare zi, în această ţară din Balcani unde mai puţin de un sfert dintre cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinaţi.