ALEGERI GRECIA – Syriza va forma un nou Guvern impreuna cu mica formatiune Grecii Independenti

Partidul radical de stânga – condus de Alexis Tsipras – a obținut peste 36% din voturile elenilor, aflandu-se pe primul loc.

S-au numărat peste 99% dintre buletinele de vot, astfel că e greu de crezut că situația se mai poate schimba.

Negocieri la Atena pentru formarea unui nou Guvern.

Cel mai probabil, stânga radicală Syriza – clasată pe primul lor după alegeri de ieri – va încheia un acord cu mica formațiune Grecii Independenți.

Partidul radical de stânga – condus de Alexis Tsipras – a obținut peste 36% din voturile elenilor.

S-au numărat peste 99% dintre buletinele de vot, astfel că e greu de crezut că situația se mai poate schimba.

Pe locul al doilea s-a clasat partidul de guvernământ, Noua Democraţie, iar pe locul al treilea formațiunea Zorii Aurii – controversatul partid de extremă dreaptă.

Sătui de politicile de austeritate, grecii au ieșit la vot pentru a pune ștampila pe formațiunea care le-a promis că reformele dure din ultimii ani vor deveni istorie.

Cu peste 36% din voturi, stânga radicală Syriza a câștigat detașat scrutinul de ieri, iar liderul formațiunii – Alexis Tsipras va conduce, cel mai probabil, Guvernul de la Atena.

În discursul susținut imediat după aflarea rezultatelor, acesta le-a promis alegătorilor că va pune capăt politicilor de austeritate – impuse de creditorii internaționali:

Grecia întoarce o pagină; Grecia lasă în urmă austeritatea catastrofală, lasă în urmă teama şi autocraţia, lasă în urmă cinci ani de umilinţă şi durere, a spus Alexis Tsipras.

Partidul Syriza nu a oferit un program coerent de guvernare și a făcut o serie de promisiuni care, potrivit mai multor analiști politici, sunt foarte greu de onorat.

Alexis Tsipras declarA, între altele, că va scădea taxele pentru toţi cetăţenii, cu excepţia celor bogaţi, că va crește salariul minim și că va oferi electricitate gratuită pentru familiile nevoiașe.

În plus, liderul Syriza vrea să renegocieze rambursarea împrumutului de 240 de miliarde de euro, acordat Greciei. Pe locul al doilea, cu 27,81% din voturi se află formațiunea Noua Democrație – partidul premierului în exercițiu Antonis Samaras. Șeful Executivului de la Atena și-a recunoscut înfrângerea, dar a spus că are conștiința împăcată:

Predau o ţară care este pe cale să iasă din criza, care este membră a Uniunii Europene şi a zonei euro. Pentru binele ţării, sper că viitorul guvern va menţine aceste realizări, a spus premierul in exercitiu.

Liderul partidului Syriza a anunțat deja că începe negocierile pentru formarea unui nou Guvern. Cel mai probabil va fi cooptată formațiunea de dreapta Grecii Independenți – care nu a reușit să obțină mai mult de 4,70% din voturi.