Alegeri Franța: Un francez din trei a votat în alb sau s-a abținut

Un francez din trei a refuzat să aleagă duminică între centristul Emmanuel Macron și candidata extremei drepte Marine Le Pen, nivel record după 1969, având în vedere numărul mare de buletine de vot necompletate și nivelul ridicat al absenteismului, relatează Agenția France Presse.

Potrivit rezultatelor Ministerului de Interne, comunicate duminică seară la ora 23:00, care se refereau la peste 80 % dintre alegători, absenteismul a fost de 24,52 %.
Adică un procent mai ridicat decât în primul tur (22,63%) și totodată cel mai mare înregistrat după alegerile prezidențiale din 1969 (31,4 %).

Este pentru prima oară după 1969 când rata de participare în al doilea tur al scrutinului este inferioară celei din primul tur.

Prezența extremei drepte în turul al doilea nu a provocat supra-mobilizare în raport cu primul tur, contrar față de ceea ce s-a petrecut în 2002.

Atunci, absenteismul atinsese un nivel record de 28,4 % în primul tur. Dar prezența în turul al doilea a lui Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei Le Pen și fondator al Frontului Național, mobilizase masiv alegătorii, provocând o reducere a absenteismului la 20,3 %.

În afară de nivelul ridicat de absenteism, autoritățile au indicat un număr record de buletine de vot necompletate și nule, depuse de 12 % dintre participanți (față de 6,4% în 1969, recordul precedent).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS