Alegeri Franța: peste 28% dintre alegători au votat până la ora 12

Ministerul francez de Interne a anunţat că 28,54% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 12.00 (13.00 ora României), adică peste prezenţa de vot anticipată de analişti, sugerând o mobilizare a votanţilor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, transmite Le Parisien.

O prezenţă la vot ridicată va fi crucială pentru a-i departaja pe primii patru clasaţi în sondaje şi pentru a o îndepărta pe prezidenţiabila de extremă-dreapta de palatul Elysee.

În 2012, 28,29% din alegători votaseră până la ora locală 12.00 în primul tur al scrutinului prezidenţiabil francez.

În mod tradiţional, alegerile prezidenţiale franceze adună o prezenţă de aproximativ 80% din cei 47 de milioane de cetăţeni care au drept de vot în Hexagon.

De asemenea, cea mai mare prezenţă de vot până la ora prânzului a fost înregistrată în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2007, atunci când 31,2% din votanţi s-au prezentat la urne.

Mai multe personalităţi au votat deja şi au cerut francezilor să meargă la urne în cele mai imprevizibile alegeri din ultimele decenii, inclusiv cântăreaţa Carla Bruni-Sarkozy şi şefa FMI Christine Lagarde. 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS