Confidenţialitate

Alegeri europene, 26 mai 2019: UE, lider în ceea ce priveşte oportunităţile educaţionale și sociale

Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari finanţatori din lume în ceea ce priveşte învăţarea şi integrarea.

De exemplu, până anul viitor, statele membre au la dispoziţie 1,2 miliarde de euro pentru a construirea de grădiniţe. România are alocate pentru ridicarea unor astfel de unităţi 140 milioane de euro.

Pentru educarea şi dezvoltarea personală a tinerilor şi adulţilor, Uniunea Europeană are încă din 1987, un program accesat masiv inclusiv de studenţii şi profesorii români.  Se numeşte Erasmus.

Peste 9 milioane de tineri europeni au reuşit să studieze şi să facă schimburi de experienţă în alt stat decât cel în care şi-au început educaţia.

Bugetul Uniunii pentru următorii 7 ani este în curs de elaborare, iar  Comisia Europeană a propus dublarea sumei alocate în prezent Erasmus, adică finanţarea cu 30 de miliarde de euro până în 2027. Astfel, 12 milioane de persoane se vor putea bucura de noi experienţe de învăţare, finanţate din bugetul european.

550 de milioane de euro sunt destinate programelor sportive.

Şi tot pentru tinerii din statele membre, Uniunea Europeană finanţează şi programe de cercetare, are un Corp european de solidaritate, în cadrul căruia tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani pot face voluntariat, iar acum se lucrează la înfiinţarea unei reţele a universităţilor europene.

Nu în ultimul rând, anul trecut,  Comisia Europeană a publicat o propunere de recomandare a Consiliului privind promovarea recunoașterii reciproce automate a diplomelor de învățământ superior și a celor de absolvire a învățământului secundar superior, precum și a rezultatelor perioadelor de studii petrecute în străinătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.