Alegeri europene, 26 mai 2019: Cum votăm la acest scrutin

Alegerile europarlamentare din acest an au loc la 26 mai.

Românii de acasă şi din străinătate vor decide cine vor fi eurodeputaţii care vor lua decizii pentru noi toţi în următorii cinci ani.

Veţi avea de ales între candidaţii de pe listele a 13 partide şi 3 independenţi.

România va avea ca şi până acum, 32 de eurodeputaţi, în cazul în care  Marea Britanie decide să nu iasă din Uniunea Europeană până la 1 iunie şi astfel, va fi obligată să organizeze şi ea alegeri europarlamentare.

Dacă însă Regatul Unit părăseşte între timp blocul comunitar, atunci nu va mai organiza alegeri, iar locurile sale vor fi redistribuite, României urmând să-i revină un loc în plus.

În ţară, toţi cetăţenii care au împlinit 18 ani pot vota  la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.

Cine nu se poate prezenta la aceste secţii, poate vota şi în altă parte, dar în acest caz, veţi fi înscris pe liste suplimentare.

Dacă în ziua votului vă aflați în străinătate, puteți vota la orice secţie organizată de Ministerul de Externe în statul în care vă aflaţi.

Nu puteţi vota pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European dacă sunteţi înscriși în listele electorale ale altor state membre ale Uniunii. În acest caz, puteţi  vota doar listele respectiv candidații din statul respectiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS