Confidenţialitate

Claudia Sheinbaum, aleasă ca prima femeie președinte al Mexicului. Reacția Ursulei von der Leyen

Claudia Sheinbaum a fost aleasă ca prima femeie președinte al Mexicului. O reușită istorică, spun liderii politici din toată lumea. Aceasta îl va înlocui pe Andrés Manuel López Obrador la 1 octombrie. „Mexicul și Uniunea Europeană au legături puternice istorice, economice și culturale”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj pe platforma X.

UPDATE: Claudia Sheinbaum, aleasă ca prima femeie președinte al Mexicului

Claudia Sheinbaum a fost aleasă ca prima femeie președinte al Mexicului. Aceasta îl va înlocui pe președintele demisionar Andrés Manuel López Obrador, la 1 octombrie.

Ursula von Der Leyen i-a transmis Claudiei Sheinbaum felicitări.

„Felicitări pentru aceste alegeri istorice, câștigate în calitate de prima femeie președinte a Mexicului. Mexicul și Uniunea Europeană au legături puternice istorice, economice și culturale. Abia așteptă să lucrăm împreună pentru a ne consolida relația bilaterală”, a scris Ursula von der Leyen într-o postare pe platforma X.

Primele rezultate ale alegerilor din Mexic: Candidata stângii la putere ar fi ieșit câștigătoare. Urmează, însă, un anunț oficial

Au fost alegeri prezidenţiale în Mexic. Potrivit primelor sondaje, candidata stângii la putere ar fi ieșit câștigătoare. Urmează, însă, un anunț oficial.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudia Sheinbaum, fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, este pe cale să devină prima femeie preşedinte a Mexicului.

Rezultatele preliminare o declară victorioasă pe aliata actualului președinte, cu 58% din voturi, faţă de 29%, cât ar fi obținut principala sa adversară, Xóchitl Gálvez, fostă senatoare de centru-dreapta.

Mexicanii au votat și pentru Congres şi Senat, pentru guvernatori în nouă din cele 32 de state, deputaţi locali şi primari. Au fost cele mai violente alegeri din istoria modernă a țării.

De la depunerea candidaturilor în septembrie anul trecut, 38 de candidaţi au fost ucişi, vinovate fiind, în mare parte, cartelurile de droguri, care se luptă pentru influență în anumite regiuni ale țării, notează Reuters.

Noul lider mexican își va începe mandatul de şase ani pe 1 octombrie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mexicul ar putea avea pentru prima dată în istorie o femeie președinte | AUDIO | VIDEO