Albumul ”25” al cântăreţei Adele, cel mai bine vândut disc al anului 2015, a impulsionat industria muzicală

Albumul ”25” al cântăreţei britanice Adele a fost cel mai bine vândut material discografic al anului 2015 şi a ajutat industria muzicală să obţină venituri globale considerabile, ce au marcat prima creştere semnificativă înregistrată pe această piaţă în ultimele două decenii, informează Associated Press.

Albumul ”25” al artistei britanice a fost vândut în 17,4 milioane de copii în 2015, de peste cinci ori mai mult decât albumul clasat pe locul al doilea în topul mondial al vânzărilor de discuri, materialul discografic ”X”, lansat de Ed Sheeran, care s-a vândut în 3,5 milioane de copii.

Datele oficiale date publicităţii, marţi, de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) arată faptul că veniturile obţinute din vânzările globale de discuri au crescut cu 3,2 procente în 2015 faţă de anul 2014, în contextul în care această industrie, decimată de avântul erei digitale, a cunoscut pentru prima dată o creştere în aproape două decenii.

Veniturile totale obţinute pe plan mondial din vânzările de discuri au fost în 2015 de 15 miliarde de dolari.

Frances Moore, director executiv al IFPI, spune că aceste cifre ”reflectă o industrie care s-a adaptat la era digitală şi a reieşit din acest proces de transformare mai puternică şi mai inteligentă”.

Adele, născută pe 5 mai 1988, este o interpretă şi compozitoare din Marea Britanie, care a declarat de mai multe ori că se consideră ”o cântăreaţă soul care face muzică pop”.

În 2008, şi-a lansat primul album de studio, ”19”, care s-a vândut în peste 6 milioane de copii. În 2009, a câştigat două premii Grammy şi a fost supranumită de presa britanică ”Noua Amy Winehouse”.

În 2011, şi-a lansat al doilea album de studio, ”21”, care, graţie unor piese precum ”Rolling in the Deep”, ”Someone Like You” şi ”Set Fire to the Rain”, a avut un succes fenomenal şi s-a vândut în peste 29 milioane de copii pe plan mondial. Acel album i-a adus artistei britanice şase premii Grammy în 2012. În acelaşi an, a înregistrat piesa ”Skyfall”, tema muzicală a filmului onomim din seria ”James Bond”, pentru care a fost premiată cu un Glob de Aur şi un premiu Oscar.

Al treilea album de studio al cântăreţei Adele, ”25”, a debutat pe primul loc în topul Billboard 200, în momentul lansării sale, pe 20 noiembrie 2015. ”Hello”, ”When We Were Young” şi ”All I ask” sunt primele trei single-uri extrase de pe acest album.

Sursă: News.ro