Confidenţialitate

ALBANIA: Violenţe din cauza demolării clădirii Teatrului Naţional din Tirana

Autorităţile albaneze au început duminică demolarea clădirii Teatrului naţional din Tirana, după evacuarea a zeci de actori şi activişti care contestă decizia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

De peste doi ani, actori, activişti şi membri ai opoziţiei contestă planurile Guvernului socialist condus de premierul Edi Rama de construire a unui nou teatru, argumentând că imobilul făcea parte din patrimoniul Albaniei.

Numeroşi agenţi de poliţie au fost mobilizaţi duminică dimineaţă şi i-au evacuat pe membrii Alianţei pentru Apărarea Teatrului folosind gaze lacrimogene. Imediat după evacuarea protetatarilor, excavatoarele au început demolarea clădirii construite în anul 1939 şi transformată în teatru în 1945.

Nu mai este vorba de demolarea teatrului, ci de erodarea democraţiei şi a libertăţii. Suntem în dictatură”, a declarat un activist.

Premierul Edi Rama susţine că imobilul era avariat şi necesita modernizare. “Aceşti oameni se opun oricărui proiect din Tirana. Nu vor dezvoltare, dar nu pot bloca Tirana“, a argumentat premierul Albaniei.

Protestatarii au fost implicaţi în violenţe cu agenţii de poliţie. Un poliţist a fost rănit în incidente, iar 37 de manifestanţi au fost reţinuţi.