Confidenţialitate

Alba: A început campania de depistare a rabiei în rândul vulpilor. Peste 100 de animale vor fi împușcate | AUDIO

În Alba a început campania de depistare a rabiei în rândul vulpilor. În total, până la 120 de animale vor fi împușcate de inspectorii sanitari-veterinari și duse la analize specifice în vederea depistării rabiei.

Vulpile nu pot fi tranchilizate pentru analiză, a explicat pentru EuropaFM, purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Supravegherea rabiei se face în două moduri: supraveghere activă – recoltare prin împușcare – și supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate și prelevarea de probe de la acestea.”

Florentina Mihăiță, jurnalist Europa FM: „De ce nu pot fi făcute analize fără a fi împușcate vulpile?”

Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Se recoltează pentru analiză porțiune din mandibulă, în vederea stabilirii diagnosticului.”

„Florentina Mihăiță, jurnalist Europa FM: „Și pe baza acestor analize și identifică sau nu virusul rabiei, nu?”

Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Exact”.

Animalele vor fi apoi incinerate, pentru că ar putea fi purtătoare și de ale boli

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cadavrele animaliere se neutralizează, potrivit legislației în vigoare. Blana nu poate fi valorificată, întrucât reprezintă un material biologic cu posibil risc pentru sănătatea umană. Poate să transmită râie, purici, păduchi”, a adăugat Dragoș Suciu.

Campania de depistare a rabiei la vulpi are loc anual în judetul Alba. Actiunea vine după ce, la finalul anului trecut, a avut loc o campanie de vaccinare prin momeli cu vaccin antirabic distribuite prin păduri și în apropierea vizuinilor.

DSVSA Alba mai transmite că, în ultimii 10 ani, nu a mai fost identificat nici un caz de rabie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proteste ale reprezentanților industriei lemnului la Baia Mare și Brașov. Angajații cer prețuri corecte pentru lemn | VIDEO