ALBA: Pe râul Arieş plutesc cantități uriașe de deșeuri din plastic

Creşterea debitului râului Arieş, din Munții Apuseni, din cauza precipitaţiilor şi topirii zăpezii de pe munte, a dus la formarea unor adevărate insule din deşeuri din plastic, ce sunt transportate în aval – transmite corespondenta Europa FM, Ioana Sfârlea.

Situaţia se repetă în fiecare primăvară. Sunt cantităţi uriaşe de sticle din plastic aruncate în timpul ierii de către cei care locuiesc în amonte. Cei mai mari poluatori sunt locuitorii comunelor situate mai sus de barajul de la Mihoieşti.

Este vorba despre localităţile turistice de pe cursul Arieşului Mare.

Proprietarii de pensiuni aruncă sticlele din plastic la marginea râului, pentru a evita plata unor sume suplimentare la societatea care colectează gunoiul. În acest mod, zeci de tone de peturi ajung în apa râului şi sunt transportate spre Turda.

Barajul de la Mihoieşti acţionează, parţial, ca o barieră naturală, dar cantităţi mari de peturi trec de acumularea de apă şi sunt duse în aval.

Autorităţile sunt neputincioase, în lipsa unei minime conştiinţe morale a poluatorilor. Ca în fiecare an, se aşteaptă scăderea debitului răului pentru a fi adunate peturile care rămân pe malul apei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS