Confidenţialitate

Al treilea pacient cu HIV vindecat complet, anunțat de revista medicală Nature Medicine | AUDIO

Încă un pacient cu HIV vindecat complet. Este vorba de așa-numitul „Pacient din Düsseldorf”, care nu mai are nicio urmă de virus în organism, potrivit unui studiu publicat luni de revista Nature Medicine. Doar două vindecări similare au fost descrise până acum în publicații științifice: pacientul din Berlin, în 2009, și cel din Londra, în 2019.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel de-al treilea pacient, un bărbat monitorizat la Düsseldorf, a primit un transplant de celule stem pentru tratarea leucemiei și a putut apoi să întrerupă tratamentul antiretroviral pentru HIV.

În analizele lor, cercetătorii nu au descoperit nicio particulă virală, niciun rezervor viral activabil și niciun răspuns imunitar împotriva virusului, în ciuda faptului că bărbatul a întrerupt tratamentul timp de patru ani.

Pacienții care s-au vindecat au avut în comun o situație foarte specifică. Aceștia sufereau de cancere de sânge și au primit un transplant de celule stem care le-a reînnoit complet sistemul imunitar.

Aceste cazuri de remisiune le dau cercetătorilor speranța că HIV poate fi învins într-o bună zi.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful secției de Transplant Hepatic de la Fundeni, despre cazul medicului Dan Tesloianu de la Iași: „Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza sistemului medical subfinanțat în România” | VIDEO