Confidenţialitate

Al treilea dosar penal pentru Relu Fenechiu

Aflat după gratii din 2014, pentru afacerea Transformatorul, Relu Fenechiu s-a ales cu al treilea dosar penal ; fostul ministru ar fi luat 4,3 milioane de euro de la reprezentanţii unei firme ca să asigure finanţare de la Ministerul Educaţiei pentru programul „Sistem Educațional Informatizat”.

Fostul ministru al Transporturilor este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor, potrivit DNA.

Faptele au fi avut loc între 2008 – 2014, cînd suspectul Fenechiu Relu ar fi intervenit la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerul Educației, asupra cărora avea influență, pentru atribuirea contractului către firma respectivă.

Procurorii anticorupţie susţin și că o parte din suma de bani pretinsă – 2.500.000 euro – i-a fost remisă în numerar lui Relu Fenechiu, în două tranșe, printr-un intermediar. Apoi, ca să ascundă proveniența banilor, fostul ministru ar fi solicitat ca diferența să fie virată în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță pentru operațiuni comerciale fictive.

DNA remarcă faptul că semnatarii documentelor nu au știut de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului menționat.

Într-un alt dosar, Fenechiu este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în cazul acordării de contracte preferenţiale unei firme de software.

El ar fi primit 15% din valoarea acestor contracte încheiate cu Ministerul Justiţiei şi Antibiotice Iaşi.

La mijlocul lunii octombrie, fostul ministru a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care acceptă şi o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare.