Confidenţialitate

Al treilea caz de infectare cu virusul Zika în România

Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de infectare cu virusul Zika în ţara noastră.

E vorba de un bărbat de 36 de ani din Cluj, care s-a întors dintr-o călătorie în Republica Dominicană.

El locuieşte în Cluj-Napoca şi a călătorit în Republica Dominicană, în perioada 6 – 13 iulie, apoi a mers în Statele Unite, iar pe 21 iulie a revenit în România.

O zi mai târziu, pe 22 iulie, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Potrivit MinistErului Sănătății, bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

Ministerul consideră că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este minim. Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Infecţia cu virusul Zika a fost confirmată anterior la alte două persoane:  pe 19 iulie, la un băiat de 10 ani care locuieşte cu familia în Guyana Franceză şi a venit în vizită la rude, iar pe 12 iulie – la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica.