Al Qaida din Mali face publică o înregistrare video cu șase ostatici străini, între care și românul Iulian Gherguț

Ostaticii sunt prezentați separat în această înregistrare video, care durează 16 minute și 50 de secunde și care este nedatată, de un bărbat care afirmă că nu au existat până în prezent negocieri pentru eliberarea lor.

La sfârșitul înregistrării, fără a formula vreo cerere, acest bărbat asigură familiile ostaticilor că “nicio negociere veritabilă nu a început” pentru eliberarea lor, afirmând totodată că discuții sunt “în continuare în curs”.

Iulian Gherguț
, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali.

Ceilalți trei ostatici sunt sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul Mali în noiembrie 2011, misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de gruparea jihadistă Al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi) și călugărița columbiană Gloria Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017 în Mali.

Înregistrarea a fost dată publcităţii cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Emmanuel Macron în Mali, unde ar urma să discute despre consolidarea sprijinului vestic pentru forţele antiteroriste care luptă cu jihadiştii al-Qaeda.

Primul care apare în faţa camerei este sud-africanul Stephen McGown, care a fost răpit în urmă cu aproape şase ani din Timbuktu.

”Este o perioadă lungă de timp în care să fii departe… Când credeţi că se va sfârşi asta? Acum facem o nouă înregistrare, dar nu ştiu ce să spun. Am spus tot ce aveam de spus în trecut. S-a spus tot în înregistrările anterioare pe care le-am făcut”, declară McGowan.

Ulterior, în faţa camerei apare octogenarul Arthur Kenneth Elliott, urmat de românul Iulian Gherguţ.

La sfârşitul înregistrării, vocea naratorului se adresează familiilor celor răpiţi şi susţine că nu au început până acum negocieri reale, dar apoi menţionează că negocierile continuă.

Aceasta nu este prima înregistrare în care apare românul Iulian Gherguţ.

În noiembrie 2016, jihadiştii au dat publicităţii o înregistrare în care ostaticul român cere guvernului să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Gherguţ a cerut atunci guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar. Autorităţile au declanşat o Celulă de Criză. Însă, executivul român nu a putut să asigure până în acest moment eliberarea lui Gherguţ.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS