Confidenţialitate

Ajutoarele primite de Ucraina în doi ani de război: Sprijin financiar, asistență umanitară și ajutor militar în valoare de miliarde de euro și dolari | AUDIO

Doi ani de război: Miliarde de euro și de dolari au fost „pompați” de Uniunea Europeană și Statele Unite către Ucraina de la începutul conflictului militar și până acum. Totuși – acordarea ajutoarelor este în continuare motiv de dispută la nivel european, dar și în politica din SUA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, Uniunea Europeană și statele sale membre au oferit Ucrainei un sprijin de peste 85 de miliarde de euro. E vorba de ajutor financiar, asistență umanitară, bani pentru refugiați, dar și sprijin militar.

Mecanismul pentru Ucraina

La începutul lunii februarie, Consiliul și Parlamentul European au aprobat încă un mare pachet de ajutor intitulat „Mecanismul pentru Ucraina”. Este un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027. Fondurile ar trebui să contribuie la refacerea, redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Votul a fost unul cu probleme: inițial, Ungaria s-a opus și a apelat la dreptul de veto. Despre ajutorul militar, Uniunea Europeană a promis că va livra un milion de proiectile Ucrainei până în martie 2024. Dar ținta pare că nu va fi atinsă.

Ajutoarele pentru Ucraina din SUA, situație complicată

În Statele Unite, lucrurile par un pic mai complicate. În decembrie a fost debloată ultima tranșă de ajutor către Ucraina pentru care nu era necesar un vot. E vorba de aproape 250 de milioane de dolari: include o serie de muniții și ajutoare medicale.

Tot în februarie – după lungi dezbateri – senatul american a aprobat pachetul de asistență militară pentru Ucraina, blocat în Congres.

Cristian Pîrvulescu, despre situația economică și militară din Ucraina

Pachetul include 60 de miliarde de dolari, fonduri de asistență pentru Ucraina. Trebuie să treacă acum și de Camera Reprezentanților.

Profesorul universitar, Cristian Pîrvulescu: „După ce Occidentul s-a mobilizat pentru a sprijini Ucraina, azi ucrainenii duc lipsă de muniții, ceea ce în condițiile în care Rusia și-a acomodat economia la modelul de război face foarte dificilă menținerea frontului”.

Recent, liderul de la Kiev – Volodimir Zelenski – și-a exprimat din nou nemulțumirea față de încetinirea ajutorului din occident.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Biden anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei la doi ani de la începerea războiului din Ucraina