Confidenţialitate

„Ajută copiii să crească acasă!” – noua campanie SOS Satele Copiilor România

Anual, 10.000 de copii ajung în sistemul de protecție și cresc departe de familia biologică. Unul din motivele separării este sărăcia extremă. De cele mai multe ori, o intervenție potrivită poate preveni separarea și trauma pe care copiii o resimt în momentul despărțirii și pe care o vor avea de înfruntat o viață întreagă.

Prin această campanie, SOS Satele Copiilor România va ajuta, alături de oameni de bine, peste 550 de copii să rămână acasă, în familia biologică și să aibă șansa unei vieți mai bune și a unei educații potrivite. Printr-un SMS cu textul “MAMA” la 8864, oricine se poate implica cu o donație de doar 4 euro lunar.

În comunitățile vulnerabile, acolo unde riscul separării este cel mai pregnant, abordarea SOS Satele Copiilor este una integrată și adaptată nevoii fiecărei familii în parte. Ajutorul vizează rezolvarea problemelor familiei, cu accent pe copil și pe creșterea lui într-un mediu sigur.

SOS Satele Copiilor oferă servicii sociale sau educaționale, consiliere vocațională, mediere și consiliere pentru integrarea pe piața muncii, suport pentru accesarea serviciilor medicale, sprijin pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit. La ieșirea din programul SOS, familia este în măsură să ofere copilului îngrijirea de care are nevoie, iar riscul separării este redus substanțial sau nu mai există deloc.

“Când intri într-o casă cu o singură cameră locuită, cu acoperișul care stă să cadă, în care cresc 4-5 copii și împart un singur pat, imaginea pe care o vezi te răscolește. Apoi vezi că e curățenie, că părinții îi îngrijesc cum pot, iar copiii vin la mama în brațe.

De cele mai multe ori, părinții au avut, la rândul lor, o viață plină de griji, fără acces la educație. Acolo știi că este nevoie de tine. De aici, începe un drum lung, la finalul căruia acei copii rămân acasă, iar condițiile de trai sunt mult mai bune. Experiența ne spune că un copil este fericit în familia lui, iar lipsurile pălesc în fața iubirii și a sentimentului de acasă. În 20 de ani, spunem cu bucurie că am ajutat peste 3.425 de copii să rămână acasă, acolo unde acest lucru a fost în beneficiul lor.

Cu un simplu SMS cu textul MAMA la 8864 le puteți fi alături lună de lună, cu o donație de 4 euro. Împreună oferim copiilor și tinerilor greu încercați șansa unui viitor bun.”, spune Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

În acest moment, 52.783 de copii cresc în sistemul de protecție, deși 90% dintre ei au o familie.

Raportul beneficii-costuri pentru programele de prevenire ale SOS Satele Copiilor România este de 7 la 1. Impactul acestor programe se resimte în special asupra generației următoare (continuarea educației și integrarea lor socio-profesională) și a economiilor generate în sistemul beneficiilor sociale.

În cazul donațiilor prin SMS, suma alocată cauzei este de 4 Euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom România Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.