Confidenţialitate

Agresorii vor putea fi monitorizați cu brățări electronice | AUDIO

Cei care au comis agresiuni domestice și au pe numele lor ordin de restricție vor putea fi monitorizaţi cu ajutorul brăţărilor electronice. Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, aşteptat de mult de societatea civilă. Proiectul va merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

Potrivit proiectului, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. Însă, potrivit deputatului PSD, Dumitru Coarnă, important este cum va fi aplicată această lege.

”Ca să implementăm acest proiect va trebui să finanțați zona respectivă nu doar din punct de vedere tehnic, aparatură și așa mai departe, vor trebui finanțate zone pentru ca polițiștii să aibă personal necesar și tehnică pentru a interveni rapid atunci când primesc un semnal. Proiectul este benefic, foarte bun, pentru că victimele erau fără nici o șansă în fața agresorului.”

Proiectul vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, în condiţiile în care, în România, un sfert din ordinele de protecţie sunt încălcate. Deputatul UDMR, Eva Andreea Csep:

”O mare parte din aceste încălcări a acestor ordine de protecție duce la moartea victimei. Aceste brățări poate vor salva mai multe vieți. Pe de altă parte, trebuie să avem și posibilitatea de reabilitare a acestor agresori și de protecție a victimelor”.

Şi persoana protejată va avea un dispozitiv electronic de supraveghere, care să genereze alerte, dacă agresorul se apropie.

Deputaţii au votat şi un amendament potrivit căruia sistemul de monitorizare prin brăţări electronice va fi folosit şi pentru supravegherea la distanţă a unor deţinuţi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae