Confidenţialitate

Aglomerație în vămile din vest

Circulaţia camioanelor prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării se desfăşoară cu dificultate (marţi la prânz) din cauza miilor de camioane care aşteaptă să treacă frontiera în Ungaria, după ce traficul greu s-a reluat aseară.

În primele ore de la ridicarea restricţiior, prin punctele de trecere de la frontiera de pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, au trecut peste 2.700 de TIR-uri, din care cca 2.100 numai pe sensul de ieşire din ţară.

Camioanele mai mari de 7,5 tone nu au putut circula prin Ungaria de sâmbătă până luni la ora 23 deoarece credicioşii catolici au sărbătorit Rusaliile.

Circulaţia camioanelor prin cel mai mare punct de trecere a frontierei de vest, celde pe autostrada Nădlac-Arad, se desfăşoară cu dificultate din cauza faptului că în cazul TIR-urilor se aşteaptă, coform aplicaţiei poliţiei de frontieră, chiar şi cca 4 ore (360 DE MINUTE) pentru a ieşi din ţară, însă şoferii se plâng că stau chiar şi mai mult.

Timpi mari de aşteptare pentru camioane mai sunt la Nădlac 1 – 90 de minute, Vărşand – 6 ore, Borş – 6 ore şi Petea – 6 ore. Circulaţia maşinilor mici şi a autocarelor nu este afectată.

Autorităţile estimează că aglomeraţia va dura şi în orele următoare şi le recoamdă şoferilor să consulte aplicaţia disponibilă pe internet, la adresa politiadefrontiera.ro.

De-asemenea, în Vama Petea s-au format cozi mari de TIR-uri .

Potrivit site-ului Poliției de Frontieră, Trafic Online, în Punctul de Trecere al Frontierei de la Petea, pe sensul de ieșire din țară, s-a instalat codul roșu, iar timpii de așteptare sunt de peste 360 de minute.

Acest lucru a creat nemulțumiri în rândul transportatorilor.

Vicepreședintele Asociației Cărăușilor din România Simion Bizau a declarat că soluția ar fi suplimentarea numărului de ofițeri la Punctul de trecere a frontierei.

De asemenea, el afirmă că transportatorii au sesizat de nenumărate ori autoritățile județelor Satu Mare si Maramures dar pana acum nimeni nu a rezolvat problema.

Pe de alta parte, traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.