Confidenţialitate

Agenția Uniunii Europene pentru Azil, tot mai aproape de concretizare după un vot în Parlamentul European

Uniunea Europeană este aproape de a construi o Agenție specială care oferă sprijin în situațiile în care persoanele au nevoie de azil. Agenția specială va avea competențe operaționale și tehnice pentru facilitarea cooperării între statele membre.

Legislația a fost aprobată joi, 11 noiembrie 2021, de Parlamentul European. Agenția specială va fi construită prin relansarea Biroului de Sprijin pentru Azil al Uniunii Europene – EASO. Acesta este operațional încă din 2011 și a fost inițiat pentru sprijini statele membre ale Uniunii Europene în chestiunile legate de azil.

Agenția Uniunii Europene pentru Azil – EUAA – are scop eficientizarea sistemului de azil din blocul comunitar. Va exista un grup de 500 de experți care va include interpreți sau specialiști în gestionarea cazurilor. Aceștia ar putea fi trimiși pentru a sprijini statele membre care se află sub presiune.

Pentru acest acord a fost nevoie de ani mulți de negocieri, dar încă mai are nevoie de aprobare oficială din țările membre ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Unsplash / Frederic Köberl

Citește și: Comisia de Muncă a Parlamentului European a votat ca salariul minim în UE să nu fie mai mic de 60% din salariul mediu al unui stat | AUDIO