Agenţia Naţională de Transplant verifică Centrul de transplant pulmonar de la “Sfânta Maria”

Agenţia Naţională de Transplant face verificări la Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul “Sfânta Maria”, la solicitarea ministrului Sănătăţii, pentru a reevalua situaţia unităţii, în vederea începerii operaţiilor, a declarat miercuri, pentru News.ro, medicul Victor Zota, de la ANT.

El a precizat că o echipa formată din reprezentanţii ai ANT şi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a mers miercuri la Spitalul „Sfânta Maria”, unde reevaluează situaţia Centrului de transplant, în vederea începerii operaţiilor.

Unitatea medicală a cerut să fie inclusă în programul național de transplant. Autoritățile vor să se asigure că spitalul îndeplinește condițiile necesare pentru începerea operațiilor.

Verificările sunt făcute la solicitarea ministrului Sănătății, Florian Bodog.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă, până când va fi gata verificarea de la Spitalul Sfânta Maria, românii care au nevoie de transplant pulmonar nu au nicio șansă, în condițiile în care Clinica AKH din Viena a reziliat contractul cu Ministerul Sănătății.

În această situație sunt și pacienții din Slovenia, spune ministrul Florian Bodog. Oficialul a adăugat că în această după amiază va discuta la telefon cu reprezentanții clinicii.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății nu a putut spune câți români sunt afectați de decizia austriecilor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit, miercuri dimineaţă, cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a discuta despre Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria”, unitate sanitară aflată în subordinea municipalităţii.

În urma acestei discuţii, ministrul Sănătăţii a solicitat Agenţiei Naţionale de Transplant să facă o reevaluare la Centrul de transplant pulmonar, pentru a vedea care este situaţia actuală faţă de momentul la care a obţinut acreditare şi a lua rapid măsuri de corectare, dacă între timp situaţia s-a schimbat.

Echipa de specialişti va reverifica toate aspectele care trebuie îndeplinite de un centru de transplant, inclusiv dacă sunt respectate circuitele medicale şi dacă există specialişti care să facă operaţiile de transplant pulmonar.

La finalul verificărilor, ANT va trimite un raport ministrului Sănătăţii, cu toate aspectele constatate în Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria” şi, dacă este cazul, cu eventualele propuneri de conformare la cerinţele specifice unei astfel de unităţi.

Reevaluarea Centrului de transplant de la Spitalul “Sfânta Maria” a fost dispusă după ce Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral protocolului prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa marţi rezilierea protocolului, arătând că Spitalul AKH nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol.

Victor Zota a precizat că pe listă sunt cinci români care ar fi urmat să fie operaţi la Viena, precizând că de restrângerea activităţii clinicii AKH sunt afectaţi şi bolnavi din alte ţări.

Zota a mai spus că 35 de români au făcut transplant de plămân la Clinia AKH din Viena în ultimul deceniu, în 2016 fiind semnată o înţelegere care expiră în 31 martie şi pe care unitatea sanitară nu o prelungeşte întrucât îşi restrânge activitatea şi va opera numai bolnavi din Austria şi ţări care fac parte din Eurotransplant.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS