Confidenţialitate

Agenţia Europeană a Medicamentului, procedură accelerată de aprobare a vaccinului produs de Pfizer-BioNTech

Agenţia Europeană a Medicamentului anunță că evaluează vaccinul anti-COVID al celor de la Pfizer și BioNTech, astfel încât, atunci sunt încheiate procedurile de testare, să îl poată introduce urgent în procedură de aprobare.

Serul se află la finalul celor trei etape de testare, iar Uniunea Europeană a semnat deja cu cele două concerne un contract pentru 300 de milioane de doze.

Unul din fondatorii companiei BioNTech, Ugur Şahin, crede că primele doze ar putea pleca din fabrică în luna decembrie.

„Jumătatea lui decembrie nu înseamnă că situaţia se va schimba dramatic. Trebuie să ne aşteptăm la o iarnă dificilă. O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi, la modul ideal, situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor”, a declarat directorul companiei din Germania.

Însă, ca vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech să-și mențină eficacitatea, el trebuie transportat și depozitat la temperaturi de minus 75 de grade, ceea ce multe țări nu-și permit încă.

Președinta Comisiei Europene face apel la țările bogate să sprijine distribuirea vaccinului în locuri defavorizate, sărace.

Între timp, cercetările continuă, iar Caroline Gems, o studentă implicată în procesul de testare a vaccinului, spune că, până acum, nu au existat efecte secundare majore, ci doar cele normale, oboseală pentru o seară și creșterea temperaturii pentru un grad.

În această perioadă, sunt așteptate şi rezultatele companiei americane Moderna, despre care medicul Anthony Fauci spune că se aşteaptă să fie cel puţin la fel de bune precum cele ale Pfizer BioNTech.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru