Confidenţialitate

Africa de Sud suspendă campania de vaccinare cu serul AstraZeneca

Autoritățile sud-africane au anunţat, duminică, suspendarea temporară a programului de vaccinare împotriva COVID-19, care urma să înceapă în următoarele zile cu un milion de doze create de Oxford şi AstraZeneca.

Un studiu care a dezvăluit eficienţa “limitată” a serului împotriva mutaţiei sud-africane, potrivit France Presse.

Cercetarea, realizată de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, susține că vaccinul britanic oferă o “protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri”.

“Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a declarat ministrul sud-african al Sănătăţii, Zweli Mkhize, într-o conferinţă de presă organizată online.

Potrivit primelor rezultate, acest vaccin este eficient numai 22% împotriva formelor moderate ale virusului. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficienţa sa împotriva formelor severe.

Pe ultimele locuri în cursa mondială a vaccinurilor, Africa de Sud, oficial ţara cea mai afectată de coronavirus de pe continent cu peste 1,5 milioane de cazuri şi mai mult de 46.000 de decese, a primit luni prima livrare de un milion de vaccinuri. O livrare de 500.000 de doze suplimentare este de aşteptată în februarie.

Este vorba în totalitate despre vaccinuri AstraZeneca/Oxford produse de Serum Institute of India. Primele doze erau destinate prioritar celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.

“În următoarele patru săptămâni, vom avea vaccinuri Johnson&Johnson şi Pfizer”, a dat asigurări Zweli Mkhize. Discuţiile cu alte companii farmaceutice sunt, de asemenea, în desfăşurare, în special cu Moderna şi cu producătorul rus de vaccinuri Sputnik V, a adăugat el.

Ministrul sud-african al sănătăţii a anunţat recent că a rezervat 20 de milioane de vaccinuri Pfizer/BioNTech.

Cele 1,5 milioane de vaccinuri AstraZeneca obţinute de Africa de Sud, care vor expira în aprilie, vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor, a precizat el.

“Va dura mai mult timp pentru a fi produsă a doua generaţie de vaccin pentru a lupta împotriva tuturor variantelor,”, a avertizat deja Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific din cadrul Ministerului sud-african al Sănătăţii.

Africa de Sud intenţionează să vaccineze cel puţin 67% din populaţie până la sfârşitul anului, circa 40 de milioane de persoane.

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat de mai multe ţări, dar unele au preferat să îl recomande numai celor până în 65 de ani, din cauza datelor insuficiente privind persoanele mai în vârstă.