Confidenţialitate

AFP: Trump şi Biden, în confruntare de la distanță pe televiziuni diferite | VIDEO

Donald Trump şi Joe Biden şi-au exprimat joi seara, pe două canale diferite, în două stiluri opuse, dezacordurile lor profunde cu privire la gestionarea epidemiei de coronavirus, cu 19 zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, relatează France Presse.

”Suntem într-o situaţie în care avem peste 210.000 de morţi şi ce face el? Nimic”, a declarat cu un ton calm candidatul democrat la canalul de televiziune ABC.

”Am făcut o treabă fantastică (…). Vaccinurile sosesc şi tratamentele sosesc”, a spus aproape în acelaşi timp la NBC liderul de la Casa Albă.

Enervat de întrebările care i-au fost adresate în special despre motivul pentru care poartă mască de protecţie atât de puţin, Trump a refuzat să-şi asume vreo vină. ”Sunt preşedinte, trebuie să văd oamenii (…). Nu pot sta închis într-o cameră magnifică undeva în Casa Albă”, a declarat el pe ton ironic.

De asemenea, preşedintele republican a refuzat să condamne în mod explicit mişcarea conspirativă ”QAnon”, spunând că nu o cunoaşte bine. ”Ei sunt puternic împotriva pedofiliei şi sunt de acord cu asta”, a adăugat el.

Campania electorală din SUA a fost din nou bulversată de epidemia de coronavirus. Candidata democrată la vicepreşedinţie, Kamala Harris, şi-a suspendat deplasările până duminică din cauza unor cazuri de COVID -19 din anturajul ei.

Fostul vicepreşedinte Barack Obama a decis, la recomandarea medicilor săi, să nu întrerupă campania pe teren, în pofida unui alt caz descoperit în echipajul avionului său, dar persoana în cauză a păstrat distanţa de peste 15 metri şi purta, ca şi el, mască.

”Acest lucru să servească drept exemplu în ceea ce priveşte importanţa purtării măştilor şi a menţinerii unei distanţe fizice sigure”, a scris pe Twitter Joe Biden, care a fost testat din nou negativ pentru coronavirus.

Dezbaterea virtuală planificată iniţial fiind anulată după refuzul lui Donald Trump de a participa, cei doi candidaţi au vorbit în acelaşi timp, pe două canale diferite din Florida şi Pennsylvania.

Aceste două state cheie au fost câştigate de miliardarul Trump în 2016, dar Joe Biden pare capabil să conteste victoria.

Cu câteva ore înainte de a intra în direct, Donald Trump a dat tonul: unul agresiv şi ironic, notează AFP.

”Aş vrea să-l pot privi pentru a vedea dacă poate merge până la capăt”, a spus preşedintele american, în vârstă de 74 de ani, referindu-se la adversarul său, în vârstă de 77 de ani, pe care l-a poreclit ”Sleepy Joe”.