Confidenţialitate

AFP: Profilul atacatorului din Sankt Petersburg începe să prindă contur

         Autorul atacului terorist de la metroul din Sankt Petersburg, originar din Kîrgîzstan, avea cetățenie rusă și a locuit, o vreme, cu întreaga familie în al doilea cel mai mare oraș al Rusiei.

Părinții săi s-au întors apoi în țara natală, însă Akbarjon Djalilov a rămas în Sankt Petersburg. 

Pentru prima dată, anchetatorii vorbesc despre posibile legături ale acestuia cu gruparea teroristă Stat Islamic, potrivit AFP.  Agenția de știri arată, totodată, că profilul atacatorului începe să prindă contur.

Domiciliul lui Akbarjon Djalilov a fost percheziționat imediat după atac.

Bărbatul, în vârstă de 22 de ani,  a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce ieșea din locuință cu o geantă și un rucsac.

Înainte să declanșeze bomba artizanală în metrou, aproape de stația Sennaia Ploșciad, bărbatul a amplasat o a doua bombă într-o altă stație în centrul orașului, dezamorsată la timp.

Familia sa a venit în 2011 pentru a munci în Rusia, însă în 2014 părinții au revenit în Kârgâzstan, iar fiul lor a rămas la Sankt Petersburg.

După atac, părinții său au sosit în Sankt Petersburg – pentru a identifica  trupul neînsuflețit al atacatorului.

Motivele lui Akbarjon Jalilov rămân necunoscute, iar atacul nu a fost oficial revendicat.  Comisia de Anchetă examinează însă eventualele legături ale atcatorului cu organizația teroritstă Statul Islamic (SI).