Confidenţialitate

Afganistan: Ministrul Internelor invocă un transfer paşnic de putere către un guvern de tranziţie | VIDEO

Ministrul afgan de Interne a invocat un “transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie în țara sa, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul asupra capitalei Kabul, ultimul bastion necucerit după luptele din ultimele săptămâni.

”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Abdul Sattar Mirzakwal într-un mesaj video.

Potrivit mai multor surse diplomatice, şeful administraţiei interimare de la Kabul ar urma să fie Ali Ahmad Jalali, fost ministru de Interne.

Deocamdată, nu este clar dacă talibanii şi-au dat acordul final pentru desemnarea acestuia, dar el este considerat ca un personaj de compromis acceptabil care va superviza tranziţia paşnică a puterii la Kabul.

Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană.

În ultimele zece zile, talibanii au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Duminică, diplomaţii americani au fost transportaţi cu mai multe elicoptere de la ambasada SUA către aeroportul din Kabul, pentru a fi evacuaţi.

Totodată, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

După ce forţele SUA au fost retrase din Afganistan, ofensiva talibanilor s-a intensificat în întreaga ţară, în fața unor forţe de securitate neputincioase.