Afacerea ”Panseluța”: Plante pentru amenajarea spațiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decât prețul standard

Afacerea ”Panseluța” sau cum au cheltuit edilii bucureșteni mii de lei pe spații verzi, leagăne și flori? Potrivit unui raport al Curții de Conturi, prezentat de jurnaliștii de la Hotnews, arată cum primarii au cumpărat plante pentru amenajarea spațiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decât prețul standard.
Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 600 milioane euro pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, arată dezvăluirile Curții de Conturi în ”Afacerea panseluța” citate de portalul HotNews.

Potrivit inspectorilor, o parte dintre firmele cu care edilii au incheiat contracte pentru spațiile verzi, au cumpărat la rândul lor plantele de la producători, astfel că prețul cu care primăria achiziționa florile era și de 20 de ori mai mare.  Crizanteme pe care producătorii le vindeau cu 12 lei/bucata au fost cumpărate de primarii cu 310 lei.
Plantați cu bani grei, o parte dintre arborii din București s-au uscat, sau au fost furați – astfel au fost risipite aproape 4,5 milioane de lei doar în sectorul 3 în 2012.

Curtea de Conturi a mai constatat la Primariile din Bucuresti si contractarea unor lucrări care in paralel erau efectuate si in regie proprie.

Printre cele mai scumpe achiziții se numără un tei de 2.500 de lei cumpărat de Primaria sectorului 3, o bancă de peste 1400 de lei achizitionată de primăria sectorului 4, la fel mult a plătit Primaria Sectorului 1 pentru un cos de gunoi. Tot în Sectorul 1 au fost cumpărat un balansoar cu 12.750 lei.

Totodată, raportul Curții de Conturi arată că majoritatea acestor contracte s-au incheiat prin achiziții directe.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS