Aeroportul ‘Henri Coandă’ din Otopeni are de astazi doua defibrilatoare externe

În cazul unui stop cardio-respirator, aparatele pot fi folosite de orice persoană aflată în apropiere pentru a acorda primul ajutor.

Astfel de defibrilatoare au fost instalate și la metrou și în alte locuri publice din Capitală.

Unul dintre aparate a fost instalat în terminalul ‘Plecări’, iar cel de-a doilea la ‘Sosiri’. Cele două defibrilatoare se află în cutii cu alarmă și girofar, astfel că în momentul deschiderii cutiei alarma se declanșează automat.

Dacă o persoană aflată pe aeroport suferă un stop cardio-respirator, oricine poate interveni imediat. Trebuie doar să pornească aparatul și să urmeze instrucțiunile vocale. În astfel de cazuri, fiecare secundă contează pentru salvarea bolnavului.

Potrivit statisticilor, în Europa, la fiecare 45 de secunde o persoană intră în stop cardio-respirator. De aceea, în toată lumea au fost instalate astfel de aparate. De exemplu, în Las Vegas, există defibrilatoare inclusiv în cazinouri.

În București, până acum au fost montate nouă defibrilatoare: în stații de metrou, la Muzeul Antipa și la Tribunalul București.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, vrea ca legislația să oblige la amplasarea defibrilatoarelor în locuri publice. Criteriile ar trebui stabilite în funcție de numărul de oameni care trec zilnic prin locurile respective.