Adrian Streinu Cercel: Specialiștii nu s-au așteptat la o asemenea rată a infecțiilor cu virus gripal

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, a declarat marţi că rata infecţiilor cu virus gripal, în acest an, este una la care specialiştii nu s-au aşteptat.

„Virusurile gripale sunt nişte virusuri parşive. Ele, în fiecare an, îşi schimbă structura câte un pic. Nu prea ştim exact în care parte a genomului îşi schimbă structura. Semnalul pe care îl avem în momentul de faţă cu aceste decese care au apărut la unele persoane ce nu aveau boli asociate ne pune un pic pe gânduri. Asta nu înseamnă că până în momentul în care nu avem certitudini din punct de vedere genomic putem să spunem că este un virus mai agresiv sau mai puţin agresiv, însă rata infecţiilor într-adevăr este una la care nu ne-am aşteptat”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

El a spus că, de vineri la prânz şi până luni dimineaţă, la Institutul „Matei Balş” s-au prezentat 1.077 de pacienţi, dintre care 511 au fost în contextul gripei.

„De vineri de la prânz până luni dimineaţă, la Balş s-au prezentat 1.077 de pacienţi, dintre care 511 au fost cu gripa. Că este epidemie, că nu este epidemie mă interesează mai puţin. Eu trebuie să îi asist, să îi diagnostichez, să îi tratez şi dacă pot să îi fac bine. S-au luat măsuri în spitalele care erau predispuse pentru acest lucru, cum sunt spitalele de boli infecţioase, cum sunt cardiologiile, măsuri de restricţionare a circulaţiei pacienţilor. Aici lumea ar trebui să înţeleagă că nu este bine să te duci cu căţelul şi purcelul la spital. Dacă ai o problemă, merge o singură persoană, nu stă cinci ore ci stă cinci minute, după care părăseşte incinta spitalului respectiv. Aşa ar trebui să fie tot timpul regula. Dacă o persoană vine la spital nu vine să stea cu aparţinătorii, vine să se diagnosticheze, să fie asistată de doctori şi asistentă, să primească o terapie corespunzătoare şi, dacă se poate, să se facă bine”, a spus medicul.

Potrivit acestuia, în cazul în care s-ar declara epidemie de gripă în România, una dintre măsurile care ar putea fi luate la spitalul pe care îl conduce este de a aduce medici rezidenţi astfel încât să poată fi susţinute liniile de gardă.

Este foarte probabil ca mâine – cel târziu – să fie declarată oficial epidemia de gripă, după ce Ministerul Sănătății va consulta datele puse la dispoziție de specialiștii Institutului de Sănătate Publică.

E vorba de bilanțul ultimei săptămâni. România a trecut deja prin două săptămâni epidemice, iar în cazul unei a treia consecutiv, epidemia de gripă va fi declarată oficial.

Sorina Pintea a anunţat că dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate. Însă dacă într-o școală, absentează 20% dintre elevi, aceAsta poate fi închisă.

Între timp, gripa a mai făcut o victimă.

Este vorba de o femeie de 39 de ani din judetul Cluj. Suferea și de alte boli, si nu era vaccinată anti-gripal.

Astfel, 48 de români au murit până acum din cauza gripei de la începutul aceStui sezon.

De altfel, Direcția de Sănătate Publică Cluj nu mai are pe stoc nicio doză de vaccin antigripal. Puține mai au medicii de familie și unele farmacii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS