Confidenţialitate

Adrian Gheorghe: Din 2022, se percepe contribuție personală și în ambulatoriu la unitățile sanitare private, pentru consultații sau analize | AUDIO

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a fost invitat în emisiunea „Deșteptarea României” de la Europa FM. Acesta a spus că „utilizarea serviciilor de urgență a crescut în ultimii ani și este, probabil, corelată cu faptul că atunci când încercăm să surprindem nevoia de servicii, măsura în care nevoia de servicii medicale nu este satisfăcută a rămas relativ constantă”.

Adrian Gheorghe a ținut să puncteze în emisiunea „Deșteptarea României” următorul lucru: „Eu am început să fac o astfel de situație în ultimele luni care să răspundă exact la întrebarea pusă de Cristina: cei care contribuie și beneficiază și pentru palierele de servicii de bază, medicină primară, ambulator, spitalizare generală – o mare parte dintre cei care contribuie și beneficiază”.

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a dat un exemplu în care a explicat că din 100 de oameni care merg la medicul de familie, cel puțin 30 plătesc contribuții de asigurări sociale de sănătate.

„Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem exact cu întrebarea pe care ați pus-o: e mult sau e puțin? Nu știu. Nu are nimeni o marjă, dar trebuie să discutăm”, a mai spus Adrian Gheorghe.

Adrian Gheorghe a explicat și prevederea din 2017 la care unul dintre ascultători a făcut referire în emisiune, adică decontarea serviciilor medicale de la privat cu o parte de bani de la stat: „Acea prevedere din 2017 a devenit operațională de la 1 iulie 2021 pentru spitalizări. În acest moment, se poate merge la un spital privat care are contract cu o casă de asigurări de sănătate, iar ei vor spune astfel: <<Fondul național unic al asigurării de sănătate – Casa – suportă x lei, la noi costă x plus y lei, dumneavoastră acoperiți diferența de y lei. Prevederea conform legislației în vigoare presupune ca extinderea acestui mecanism către ambulatoriu, respectiv consultațiile la policlinică și analizele de laborator să înceapă de anul viitor”.

Mai exact, din 2022, se percepe contribuție personală și în ambulatoriu la unitățile sanitare private, pentru consultații sau analize, așa cum se percepe de la 1 iulie 2021 pentru spitalizări la privat.

Citește și: Adrian Gheorghe, fostul președinte al CNAS: Sistemul medical din România va avea un sistem integrat de management al listei de așteptare | AUDIO