Administraţia Trump a reintrodus Cuba pe lista statelor care susţin terorismul

Administraţia preşedintelui american în exercițiu, Donald Trump, a anunţat luni, cu nouă zile înainte de sfârşitul mandatului, că a reintrodus Cuba pe lista neagră a SUA cu „statele care susţin terorismul”, de pe care fostul preşedinte democrat Barack Obama a retras-o în 2015.

„Cu această măsură, vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, într-un comunicat care îi menţionează pe foştii lideri cubanezi Fidel şi Raul Castro.

Potrivit oficialului de la Washington, Cuba „a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional oferind refugiu teroriştilor”.

Decizia de ultimul moment riscă să facă mai dificilă pentru preşedintele ales Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, reluarea relaţiilor cu Havana, notează France Presse.

După apropierea spectaculoasă dintre Washington şi Havana din epoca Obama, administraţia Trump şi-a înăsprit constant poziţia faţă de puterea comunistă.

Cuba se alătură astfel Iranului, Coreei de Nord şi Siriei pe lista neagră a statelor care susţin terorismul. Sudanul a fost retras recent de pe această listă de către preşedintele Donald Trump.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS