Confidenţialitate

Adi Hădean, despre turismul din țara noastră: “În România sunt tot mai puțini oameni educați și tot mai puțini oameni educabili”

Chef Adi Hădean a fost invitatul lui Cătălin Striblea la ediția de vineri, 24 septembrie, la Deșteptarea României, la una dintre dezbaterile dedicate turismului românesc.

În luna septembrie, Cătălin Striblea încearcă să găsească răspunsuri la întrebarea “De ce, în ciuda unui an bun, criticile la adresa turismului din România sunt din ce în ce mai multe?”

Pe parcursul verii, Adi Hădean a scris de mai multe ori despre turismul, dar și despre turiștii din țara noastră.

“Turismul din România este în picaj, trebuie îngropat, trecut cu plugul și construit altul nou”, este una dintre constatările lui Adi Hădean.

“Astăzi voi vorbi din perspectiva cârciumarului”, a precizat acesta încă de la începutul emisiunii.

De ce sunt prețurile atât de mari în turismul din România

Unul dintre motivele principale pentru care prețurile în turism în România sunt foarte ridicate este acela că în foarte puține dintre cazuri, proprietarul business-ului este și proprietarul spațiului, și lucrul ăsta se întâlnește în HoReCa din toată România. Prețurile pleacă exact de acolo, de la care sunt cheltuielile tale minime și fixe în fiecare lună, de acolo trebuie să începi să construiești.

Dacă vrei să-ți faci astăzi un restaurant de 500 de metri pătrați, cu tot cu bucătărie, terasă, în București, nu cred că ai cum să scapi fără 25.000 de euro chirie, într-o zonă care să fie decentă“, a explicat Adi Hădean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Explicația pentru prețurile mari de pe litoral

Cei care au afaceri pe litoral trebuie să facă bani pentru că plătesc zeci de mii de euro chirie pe lună, pentru două luni de vară în care trebuie să producă pentru un an, dacă vor să aibă niște oameni cu care să muncească și anul viitor, a declarat Adi Hădean. Este extrem de greu să o iei în fiecare an de la zero cu o echipă nouă:

Este greu să instruiești pe cineva să pună două pahare pe masă, nu să țină minte ce e la bucătărie sau ce gust are orezul.

Anul trecut, am avut o brigadă de service, cu care, problema din ziua unu am avut-o și în ultima zi a sezonului, deși făceam traininguri zeci de ore, două luni nu-ți ajung să creezi o rutină corectă și până la capăt.

Noi nu mai avem oameni educabili cu care să muncim, în România sunt tot mai puțini oameni educați și sunt tot mai puțini oameni educabili, în sensul muncii manuale, și asta este prima responsabiliate a statului român, nu a românului de rând.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Care este soluția pentru turismul din țara noastră

Avem nevoie de 5 până la 10 ani, în care statul român să înțeleagă că acest sector de activitate, turismul românesc, turism intern și extern, poate să genereze niște venituri foarte mari, mult mai mari decât cele de acum ,poate să genereze o imagine bună a României în străinătate, și, în concluzie, România să devină dezirabilă și din perspectiva turistului, dar pentru ca lucrul ăsta să se întâmple avem nevoie de niște scutiri de la impozitul pe muncă, în următorii 10 ani, și un set scurt și cuprinzător, dar foarte clar, de reguli pe care să le respecte orice operator din industria turismului, dacă vrea să beneficieze de aceste scutiri“, a concluzionat Adi Hădean.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea continuă seria dezbaterilor despre turismul din România vinerea viitoare, la o nouă ediție a campaniei Deșteptarea României, când o va avea ca invitată pe Anca Nedea, director al Organizației Patronale Mamaia Constanța.