Actrița Daniela Anencov, la 73 de ani: De la ”Așchiuță” la ”HAPCIU”

Luni, 19 ianuarie, în rubrica ‘Sus cortina!’ – de la ora 17.15 – ne aducem aminte de personajele alături de care au crescut zeci de generații de copii: ACHIUȚĂ și Daniela, în anii 1960-1980 – HAPCIU, după 1990.

Îi spunem La mulți ani actriței Daniela Anencov, născută la 19 ianuarie 1942. A rămas în memoria românilor pentru personaje de legendă: păpușa AȘCHIUȚĂ și – în anii 90 – pentru clovnul HAPCIU.

Daniela Anencov a fost crainică a TVR între anii 1960 și 2000 și s-a dedicat atât scenei – teatrului pentru copii – cât și emisiunilor pentru cei mici (FOTO : Daniela Anencov – alături de AȘCHIUȚĂ și HAPCIU, două personaje celebre, alături de care au crescut zeci de generații de copii.)

În 1958, la un an de la înființarea Televiziunii Publice, în echipă era cooptată și eleva de liceu Daniela Anencov , care, în scurtă vreme, devenea celebră alături de păpușa Aschiuță – AUDIO.

Cu Așchiuță și Daniela au crescut generații întregi de copii.

‘Dacă n-am fi un pic atinși de nebunia asta de teatru, de a vrea să transmiți ceva, de a vrea să dăruiești tot timpul ceva din tine, nu am face meseria aceasta – cea mai frumoasă din lume – actoria’, spunea Daniela Anencov într-un interviu acordat postului de televiziune Atlas TV Vrancea.

Actriță, la începuturi, la Teatrul Dramatic din Constanța și mai târziu la Teatrul Ion Creangă și Excelsior, după 1990, Daniela Anencov a dat viață clovnului ‘Hapciu’ în emisiunea BA DA, BA NU – AUDIO.

După 5 decenii dedicate copiilor – pe scenă, sau la Televiziune – Daniela Anencov a fost răsplătită cu premiul UNITER pentru teatru pentru copii.