Confidenţialitate

Actorul Robbie Coltrane, Hagrid din „Harry Potter”, a murit la vârsta de 72 de ani

Robbie Coltrane, a cărui carieră actoricească a cuprins de la filmele „Bond” la „Cracker” și „Harry Potter”, a murit la vârsta de 72 de ani. Vestea a fost confirmată vineri de agentul său.

Născut Anthony Robert McMillan în suburbia a orașului Rutherglen din Glasgow, Coltrane a studiat la Glenalmond College, un internat independent ale cărui pedepse corporale le-a descris ca fiind “violență legalizată”, înainte de a merge la Școala de Artă din Glasgow.

S-a răzgândit cu privire la abilitățile sale de pictor și s-a orientat către spectacolele live, jucând în companii de teatru radicale (inclusiv într-o trupă din închisoarea de stat San Quentin) și făcând stand-up, luându-și pseudonimul Coltrane ca omagiu adus celebrului muzician de jazz John Coltrane, relatează The Guardian.

Cariera cinematografică

Primul său credit pe ecran a fost Waterloo Sunset, filmul “Play for Today”, regizat de Richard Eyre în 1979, în care a jucat alături de Queenie Watts, evadată de la azilul de bătrâni.

Ulterior, a avut mici apariții în filme și emisiuni de televiziune, printre care Flash Gordon, Are You Being Served?, Krull și Britannia Hospital, aspectul său distinctiv și dimensiunea sa uriașă ajutându-l să iasă în evidență din mulțime.

Abilitățile de comedie ale lui Coltrane au început să aibă prioritate, el găsind succes la începutul anilor 1980 în emisiuni TV de schițe precum Alfresco și A Kick Up the Eighties.Acestea l-au plasat ferm în școala de comedie alternativă a anilor ’80, alături de Ben Elton, Emma Thompson și Rik Mayall – o identitate consolidată de participarea sa regulată la filmele Comic Strip Presents, printre care se numără filme cheie precum Five Go Mad in Dorset, The Beat Generation și The Bullshitters.

Cu toate acestea, abilitățile de actor ale lui Coltrane erau din ce în ce mai evidente, iar în 1987 a avut un succes considerabil cu Tutti Frutti, serialul TV despre o trupă scoțiană de rock’n’roll, cu scenariu de John Byrne și premiat cu Bafta, despre o trupă scoțiană de rock’n’roll.

Coltrane a fost din ce în ce mai căutat pentru roluri mai importante în proiecte de profil mai înalt, de la Caravaggio al lui Derek Jarman (în care a jucat rolul unui cardinal) la Falstaff în Henry V al lui Kenneth Branagh. Cu toate acestea, două filme de comedie cu tematică religioasă – Nuns on the Run și The Pope Must Die – au fost cele care l-au propulsat pe Coltrane la statutul de actor principal și l-au făcut cunoscut în SUA.

Coltrane în serialul TV Cracker

Statutul ridicat al lui Coltrane a fost confirmat de distribuirea sa în rolul psihologului criminalist “Fitz” Fitzgerald în serialul TV “Cracker” al lui Jimmy McGovern, care a fost difuzat pentru prima dată în 1993. Fitzgerald a fost o creație revoluționară: strălucit în meseria sa, dar un dezastru în viața personală.

Coltrane a câștigat premiul Bafta pentru cel mai bun actor de televiziune în 1994, 1995 și 1996 pentru acest rol. Stilul de viață dependent al lui Fitzgerald reflecta, de asemenea, cel al actorului: Coltrane a recunoscut că a fost un mare consumator de alcool în anii 1980 și a rămas celebru ca fiind combativ, amenințând odată că îl va bate pe Piers Morgan într-un restaurant din Londra. Apoi a fost distribuit în două filme Bond, GoldenEye și The World Is Not Enough, în rolul agentului KGB Valentin Dmitrovich Zukovsky, un personaj ambiguu din punct de vedere moral.

Coltrane s-a stabilit într-o carieră de mijloc de perioadă în care a alternat roluri în producții hollywoodiene de lux (Message in a Bottle, From Hell, Ocean’s Twelve) cu apariții ușoare la televiziune (Alice în Țara Minunilor, The Gruffalo). De asemenea, și-a satisfăcut interesul pentru mașinile de epocă în serialul Coltrane’s Planes and Automobiles din 1997.

Rubeus Hagrid, îngrijitorului școlii Hogwarts, în „Harry Potter”

Cu toate acestea, s-a aflat în fruntea listei pentru distribuția rolului îngrijitorului școlii Hogwarts, Rubeus Hagrid, în adaptarea cinematografică a seriei Harry Potter de JK Rowling. Primul film din serie, Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter și piatra filozofală), a fost lansat în 2001 și i-a adus lui Coltrane o nouă audiență de fani mai tineri și a contribuit la revigorarea carierei sale, în special la televiziunea britanică. În 2009, el a jucat rolul detectivului investigator DI Hain în Murderland al lui David Pirie, iar interpretarea sa în rolul unui star de televiziune acuzat de abuz sexual în serialul National Treasure de pe Channel 4 din 2016 a fost primită cu aplauze.

Coltrane s-a căsătorit cu sculptorița Rhona Gemmell în 1999, dar s-au despărțit în 2003. Au avut doi copii.

Sursa foto: Twitter / brenton

Citește și: Casa copilăriei lui Harry Potter, estimată la 620.000 de dolari, scoasă la vânzare