Confidenţialitate

Actorul Constantin Dinulescu, la aniversare

Născut la 19 martie 1933, la Alexandria, Constantin Dinulescu este un îndrăgit actor de teatru și film.

După ce este repins la examenul de admitere de la Facultatea de Arhitectură, intră la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Alexandru Finți, absolvind cursurile universitare în 1955.

În perioada studenției, Constantin Dinulescu a făcut figurație alături de Ștefan Bănică la Teatrul Giulești.

După absolvirea facultății, este repartizat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde activează în perioada 1955-1973. Pentru o perioadă (1957-1969), colaborează și la Opera de Stat din Iași. La solicitarea lui Radu Beligan, este angajat ca actor la Teatrul Național din București, unde va interpreta numeroase roluri și va fi începe să fie solicitat să joace în filme. S-a căsătorit cu actrița Carmen Ionescu, colegă de teatru. A activat ca profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anii 1973-1977.

“Cred că un actor trebuie să aibă «statură, gură şi figură». A rămas în legendele noastre de teatru această zicală. De asemenea, cred că trebuie să ai o mare iubire pentru actul teatral şi o mare capacitate de extrovertire, să scoţi din tine ceea ce simţi şi ceea ce gândeşti.

Lumea noastră, a artiştilor, este aşa de pigmentată de apariţii efeme­re lansate de diverse posturi de televiziune, apariţii-cometă. N-aş vrea să-l supăr pe Eminescu… dar stelele astea apun înainte de a le vedea. Au cam dispărut oamenii de valoare şi dispar în continuare. S-a prăpădit şi colegul nostru Ovidiu Iuliu Moldo­van… valorile autentice se impun mai greu şi se înlocuiesc mai greu”, mărturisea Constantin Dinulescu într-un interviu pentru Jurnalul Național.

Actorul a interpretat rolul bunicului în videoclipul piesei “De la capăt”, a trupei Voltaj, care a reprezentat România la Eurovision în 2015.