Confidenţialitate

Actorul Arnold Schwarzenegger, la aniversare | VIDEO

Arnold Alois Schwarzenegger s-a născut la Thal, în Austria, la 30 iulie 1947.

În 1968, s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. Atras de sport încă de mic, Arnold a reușit obțină un titlu de Mister Universe la culturism, la doar 20 de ani, fiind cel mai tânăr campion mondial din istoria acestei discipline sportive.

A fost distribuit pentru prima oară în filmul Hercule la New York (1969). În 1976, a jucat în pelicula Stay Hungry, regizată de Bob Rafelson, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de Aur în 1977 la categoria ”Cel mai bun debut masculin al anului”.

Arnold Schwarzenegger este singurul actor care a fost inclus atât pentru rolurile sale pozitive, cât și negative, în lista ”Hundred Years of Heroes and Villains” de către Institutul American de Film.

Arnold Schwarzenegger a jucat în filme ale unor mari regizori precum Bob Rafelson, Robert Altman, James Cameron, Mark Lester, John Irvin, Ivan Reitman sau Paul Verhoeven.

În anii ’70, s-a lansat în afaceri imobiliare și s-a apucat de scris, iar în anii 90 a încercat un alt gen de afaceri. În 1991, împreună cu Sylvester Stallone și Bruce Willis, a deschis, la New York, prima filială a lanțului de magazine fast-food Planet Hollywood. În 1996, cifra anuală de afaceri a celor 32 de magazine fast-food se ridica la circa 50 de milioane de dolari.

Arnold Schwarzenegger a fost ales, la 7 octombrie 2003, guvernator al Californiei, după demisia democratului Gray Davis. Pe 16 septembrie 2006, Arnold Schwarzenegger și-a anunțat candidatura pentru postul de guvernator al Californiei și a fost reales în noiembrie același an. Al doilea mandat de guvernator s-a încheiat la 3 ianuarie 2011, el nemaifiind eligibil pentru un al treilea. S-a remarcat prin promovarea surselor alternative, ecologice de energie și prin campania internațională dusă împotriva încălzirii globale.

A mai ocupat funcțiile de consilier al președintelui George W. Bush responsabil cu Sportul și Educația Fizică, precum și consilier al guvernatorului de California Pete Wilson în același domeniu.

În 2012, Arnold Schwarzenegger a fost inclus în International Sports Hall of Fame.

În 2017, starul a fost distins cu Ordinul Național al Legiunii de Onoare de către oficialitățile franceze.