Confidenţialitate

Activistă arestată la Nădlac din ordinul Ankarei

O activistă pentru drepturile omului din Turcia, cu statut de refugiat în Belgia, a fost arestată la Nădlac.
Ofiţerii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Ankarei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.
Cazul său a dus la un protest în faţa Ambasadei României de la Bruxelles.
Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).
Avocaţii săi atrag atenţia că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de aceasta la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul de refugiat. Femeia a fost arestată pentru 30 de zile, dar decizia nu e definitivă.
Următorul termen de judecată este luni.
Între timp, au început procedurile de extrădare.
Ministerul Justiţiei de la Bucureşti așteaptă de la Ankara actele de condamnare în baza cărora a fost emis mandatul internaţional de arestare.
Extrădarea poate fi refuzată în două cazuri: dacă persoana a cerut şi a obţinut azil politic în ţara în care a fost reţinută sau dacă există bănuiala că în ţara de provenienţă persoana va fi supusă torturii sau relelor tratamente.
Potrivit avocaților săi, Oral Nalan a ameninţat că, dacă nu va fi eliberată din arest, va intra în greva foamei iar în cazul în care va fi extrădată se va sinucide, pentru că nu vrea să fie persecutată şi violată în penitenciarele din Turcia.