Confidenţialitate

Acordul între Marea Britanie şi Uniunea Europeană intră în vigoare în noaptea dintre ani

Acordul comercial post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană intră în vigoare în noaptea de Revelion.

Parlamentul Regatului Unit a aprobat mircuri, 30 decembrie, înţelegerea agreată cu scurt timp înainte de termenul limită.

Practic, Marea Britanie iese din piaţa unică europeană şi din uniunea vamală, dar nu vor fi introduse taxe vamale pentru produsele care circulă între cele două părţi.

Acordul post-Brexit vine la 4 ani şi jumătate după ce Regatul Unit a votat prin referendum să părăsească Uniunea Europeană.

Cum putem călători în Marea Britanie?

Potrivit acordului, cetățenii români vor putea intra pe teritoriul Regatului Unit pentru șederi de scurtă durată, cum ar fi în scop turistic sau în vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de o viză.

Cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, totuși , o viză de intrare.

Până pe 30 septembrie 2021, se poate intra în Regatului Unit în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile. După această dată, este necesar pașaportul.

Cei care au obținut până acum statutul de ședere în Regatul Unit vor putea intra în Marea Britanie folosind cartea de identitate până la sfărșitul lui 2025.

Viza se poate obține online, prin accesarea paginii de internet gov.uk la secținea vize.

Aici există un ghid conținând procedura detaliată de obținere a vizei. Solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate, este necesar un pașaport.