Acord UE pentru reducerea drastica a folosirii pungilor de plastic

Europenii trebuie să se mulțumească cu sacoșe din hârtie sau material textil atunci când merg la cumpărături. Un acord semnat vineri de reprezentanții tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene prevede că folosirea pungilor de plastic trebuie redusă cu 75% în următorii 10 ani.

Potrivit Comisiei Europene, în fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic devin deșeuri, asfixiază apa și solul și afectează în special mediul de viață al peștilor și al păsărilor.

Pentru a reduce poluarea, oficialii europeni au stabilit mai mulți pași ce trebuie respectați în următorii 10 ani de toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Până la sfârșitul lui 2018, nu trebuie să mai existe magazine care distribuie gratuit pungi de plastic. Acestea vor putea fi achiziționate contracost sau vor fi înlocuite cu pungi biodegradabile.

În plus, consumul anual pe cap de locuitor trebuei redus drastic: la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor până în 2019 și 40 de pungi pe cap de locuitor până în 2025. Danezii și finlandezii sunt deja fruntași la acest capitol. În prezent, în cele două țări, media anuală este de 4 pungi de plastic pe cap de locuitor.