Confidenţialitate

Acord politic cu Austria: România și Bulgaria intră în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024

Anunțul privind intrareaRomâniei și Bulgariei la Schegen  cu frontierele aeriene și maritime, din martie 2024, a fost făcut aseară de Ministerul Afacerilor de Interne, printr-un comunicat.

Negocierile pentru aderarea terestră continuă anul viitor, iar aceste discuții vor fi ”în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere”

Potrivit Ministerului de Interne, s-a ajuns la acest acord pe 23 decembrie,iar în a doua zi de Crăciun și ieri au avut loc discuții pe canale diplomatice asupra proiectului de decizie a Consiliului care să includă juridic acest acord politic. Discuțiile pe această temă vor continua și joi.

Procedural, următorul pas este o decizie care presupune acordul tuturor Statelor Membre UE.

După anunț au venit și reacțiile politice: premierul a scris într-un lung mesaj pe Facebook că ”După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen”. Marcel Ciolacu este „convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră”

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a spus că acordul politic este “un real succes”. Președintele liberalilor a ținut să menționeze că PNL a tratat acest dosar  citez ”ca pe o prioritate absolută”

Din opoziție, purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu spune că România merită în Schengen cu drepturi depline, iar Guvernul PSD-PNL şi Klaus Iohannis aveau obligaţia să continue negocierile pentru o aderare deplină, dar nu au făcut-o.

Amintim, aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație depindea doar de votul Austriei, după ce Olanda a decis să nu se mai opună.