Confidenţialitate

Acord pentru incheierea crizei din Ucraina

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici și liderii opoziţiei au căzut acord, la capătul unor negocieri prelungite, asupra formării unui guvern de uniune naţională.

Înţelegerea menţionează, de asemenea, organizarea de alegeri generale anticipate până la sfârşitul acestui an şi reducerea prerogativelor prezidenţiale, prin modificarea constituţiei.

Acordul, mediat de 3 şefi de diplomaţii europene (Franţa, Germania şi Polonia) este menit să pună capăt crizei politice care macină ţara de mai multe luni, şi care a culminat cu sângeroase violenţe de stradă.

Postul ucrainean ICT, care a obţinut o copie a documentului, transmite că noul executiv trebuie format în 10 zile. Radu Supremă (parlamentul) are termen 48 de ore să reinstaureze prevederile legii fundamentale din 2004. Termenul limită pentru scrutinul anticipat este luna decembrie.

BBC notează că, pentru a deveni realitate cele convenite, va fi necesar un consens ulterior între numeroasele partide de pe scena politică, iar discuţiile se prefigurează a fi dificile.

Corespondentul Reuters remarca faptul că Viktor Ianukovici nu a schiţat niciun gest în timpul ceremoniei de semnare a acordului cu opozanţii săi, care a durat câteva minute.

Al Jazeera aminteşte că, în ultimele zile, preşedintele a fost părăsit de mai mulţi aliaţi politici, în semn de protest faţă de reprimarea sângeroasă a manifestanţilor.

În aşteptarea rezultatelor negocierilor, confruntări sporadice au fost raportate, orele trecute, în centrul Kievului. Capitala a fost teatrul unor lupte fără precedent în cele 2 decenii de democraţie ucraineană, în care s-au folosit muniţie de război şi bombe incendiare.

Ministerul Sănătăţii susţine că 77 de persoane au murit, începând de marţi, iar 577 au fost rănite. Multe dintre victime au fost împuşcate.

Activiştii pentru drepturile omului consideră că bilanţul real al deceselor este mult mai mare.

Russia Today scrie, în ediția sa online, că mulți ucrainieni au părăsit țara de teama extinderii violențelor. La Kiev, rafturile magazinelor au fost golite, iar la ATM-urile băncilor și benzinării s-au format cozi.

Protestele antiguvernamentale au izbucnit, în noiembrie anul trecut, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat în ultima clipă să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unor relaţii mai strânse cu Rusia.

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a coborât ratingul Ucrainei, pentru a doua oară în decursul ultimelor trei săptămâni. Analiştii S&P apreciază că situaţia politică s-a deteriorat semnificativ astfel încât există un risc crescut ca ţara să intre în incapacitate de plată.