Acord istoric între Serbia și Kosovo

Serbia și Kosovo au încheiat un acord istoric. Anunțul a fost făcut de șefa diplomației europene Federecia Mogherini care a mediat negocierile dintre cele două părți. Printre altele acordul prevede crearea unui sistem judiciar  comun, politici energetice și modernizarea sistemului de telecomunicații.

 

Acordul dintre Serbia și Kosovo reprezintă încă un pas spre normaliza acordul dintre cele două părți, a anunțat Federica Mogherini, șefa diplomației europene – cea care a mediat negocierile.

Acordul, convenit de premierul sârb și omologul său kosovar, cuprinde crearea unui sistem judiciar în nordul Kosovo acceptabil atât pentru minoritatea sârbă cât și pentru majoritatea kosovară. Totodată este prevăzută o nouă politică energetică, un plan de modernizare a sistemului de telecomunicații și o înțelegere asupra podului de la Mitrovica – disputat de ambele populații din nordul Kosovo.

Încheierea acordului vine înaitnea summitului de joi care va reuni la Viena liderii din zona Balcanilor Occidentali  – un summit desfășurat în contextul crizei provocate de valul de refugiați și tensiunile cu Rusia.

Serbia și Kosovo au semnat în anul 2013 un acord de normalizare a relațiilor, înțelegere care a permis guvernului de la Belgrad să înceapă negocierile pentru aderarea la blocul comunitar.

Sursa foto: commons.wikimedia.org