Confidenţialitate

Acord istoric de încetare a luptelor între guvernul columbian şi gherila marxistă FARC

Guvernul Columbiei şi rebelii stângişti FARC au ajuns la un acord istoric de încetare a luptelor.

Înţelegerea este menită să pună capăt unui conflict armat care s-a desfăşurat în mod continuu din 1964 şi până în prezent.

“Astăzi este o zi istorică pentru ţara noastră după mai mult de 50 de ani de confruntări, morţi, atentate şi durere. Am pus punct final conflictului armat cu FARC”, a declarat preşedintele columbian,  Juan Manuel Santos, într-o ceremonie oficială desfăşurată în capitala Cubei, Havana, unde s-au desfăşurat, din 2012, negocierile de pace.

Potrivit liderului de la Bogota, acordul include termeni cu privire la demilitarizarea şi demobilizarea militanţilor FARC.

Cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, Columbia era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte, conservatorul Alvaro Uribe, a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

Gruparea FARC a cerut, acum aproape un an, un armistiţiu unilateral, iar executivul a răspuns prin oprirea raidurilor aeriene.  Negociatorii au ratat iniţial un termen limită de semnare a acordului.

FARC este considerată o grupare teroristă de către Statele Unite şi UE.