Accidente care au schimbat piese de teatru: Olga Tudorache & ciocolata lipicioasă / Mariana Mihuț, improvizație după prăbușirea a două paturi

Ion Caramitru & cutremurul de la Bulandra. Amănunte – miercuri, 22 octombrie, de la ora 17.00, în emisiunea ‘Drum cu prioritate’, la Europa FM.

Spunem ‘Sus cortina!’, ca de obicei, în fiecare după-amiază, după ora 17.00, când aflăm noutăți din lumea Teatrului dar și întâmplări din culise.

Astăzi, miercuri, 22 octombrie, vorbim despre accidente sau întâmplări care au schimbat unele replici din piesele de teatru.

Aflăm cum, din cauza unor probleme pe care Olga Tudorache le-a avut cu o ciocolată lipicioasă, în piesa ‘Pește cu mazăre’ au fost introduse, ulterior, replici noi, pline de haz.

De asemenea, aflăm cum a improvizat Mariana Mihuț după ce două patru s-au prăbușit în plină reprezentație la Teatrul Național, și cum a liniștit Ion Caramitru publicul aflat la Teatrul Bulandra, surprins de un cutremur în timpul unui spectacol.

Amănunte – în fișier AUDIO.

_____________________________________________________

Actrița Tamara Crețulescu ne-a povestit, într-un interviu, cum au fost introduse câteva replici în piesa ‘Pește cu Mazăre’, în care a jucat alături de Olga Tudorache:

Am făcut un turneu în Canada. Eu trebuia să-i faco o surpriză mamei meme, s-i aduc o ciocolată – Olga Tudorache era mama mea. Am scos ciocolata și lumea a început să zâmbească în sală. Nu am înțeles de ce, pentru că nu cunoșteam ciocolata aceea. Și i-am dat-o. Doamna Olga Tudorache trebuia să ia o bucățică de ciocolată. Nu a mai putut să vorbească…A spus: Nu mai am consoane. Nu mai am decât vocale. A, e, i, o, u, ă, î… Ba am o consoană, B, de la boul de bărbactu‘…’ Tamara Crețulescu pentru Europa FM

Un alt accident, care a avut loc pe scenă, a fost depășit de Mariana Mihuț printr-o improvizație. Se întâmpla la Teatrul Național. Paturile pe care dormeau personajele din ‘Conu Leonida’ s-au prăbușit violent. Iar Mariana Mihuț, făcându-și semnul crucii, a dat replica de moment: ‘Doamne, din ce am scăpat’.

Momentul este rezumat într-un articol publicat în Dilema Veche, sub semnătura teatrologului George Banu,care amintește de un alt episod…

Cutermur în București. La Teatrul Bulandra se juca ‘Uriașii Munților’, de Pirandello. Ion Caramitru se afla pe scenă, îl interpreta pe marele magician. Din fundul sălii, actorul le spune spectatorilor panicați: ‘Nu vă neliniștiți, noi l-am declanșat’.

În articolul ‘Despre accident în artele spectacolului’ (publicat în revista Dilema Veche, ediția 7-13 august 2014), George Banu a povestit o altă întâmplare. La Paris, în plină reprezentație a spectacolului ‘Arlechino, slugă la doi stăpâni’, lumina se stinge – și imediat apar doi servitori cu sfeșnice și lumânări aprinse. Lipsa curentului electric a fost mascată rapid. Pentru că efectul a fost puternic asupra publicului, momentul a fost integrat permanent în spectacol.