Abuzurile asupra copiilor

Primul pas în rezolvarea unei probleme este să recunoști că o ai. Să nu o ascunzi sub preș, să nu te faci că nația nu o are dacă tu, personal, poate chiar nu o ai.

În șase luni, în România, sunt abuzați aproape 7000 de copii. De fapt în primele șase luni ale anului trecut în România au fost raportate 6736 de cazuri de abuz asupra copiilor. Vă simțiți responsabili pentru fiecare dintre ei? Dar pentru cei neraportați la Protecția Copilului, câți or fi? Mii, zeci de mii? Sute de mii?

În aproape 95% din cazurile raportate copiii au fost abuzați de propriile lor familii. În 1435 de cazuri Protecția Copilului din România, nu din Norvegia, i-a scos urgent pe copiii români din familiile lor de români, considerând că viața le este pusă în pericol. Și totuși, în doar 261 de cazuri a fost sesizată procuratura pentru începerea urmăririi penale, probabil, în jumătate dintre ele pentru viol și abuzuri sexuale. Asta pentru că 141 de copii români au fost abuzați sexual în România în doar șase luni. 

Întreaga atenţie a opiniei publice din România a fost acaparată de cazul familiei Bodnariu. Un caz care a produs proteste, reacţii guvernamentale şi politice. S-a vorbit intens despre un aşa-zis abuz al autorităţilor norvegiene, pe de o parte, şi de o politică foarte dură a protecţiei copilului de acolo în legătură cu protejarea minorilor, pe de altă parte.

În acest tumult, publicul român a omis să vadă situaţia copiilor abuzaţi şi a măsurilor de scoatere a acestora din familii chiar de către Protecţia Copilului de la noi.

Statistică alarmantă

Concret, cei de la Protecţia Drepturilor Copilului spun că, oficial, au fost fost sesizate 6736 de situații de abuz asupra copilului, din care 6248 s-au petrecut în cadrul familiei. De asemenea, autorităţile spun că aceste cazuri sunt în creştere faţă de anii anteriori.

Mai mult, pentru 1435 de copii s-a dispus plasamentul în regim de urgență. Autorităţile recurg la această măsura extremă doar în cazurile grave, unde se constată că viaţa copilului e pusă în pericol. Totodată, în 261 de cazuri s-a inițiat urmărirea penală a părinților agresori.

Copiii cad victimele mai multor tipuri de abuz. Cea mai răspândită formă e cea a neglijării. Astfel, 70% dintre copii i-au căzut victimă neglijenței, 13%, au fost abuzați emoțional, 8%, au fost abuzați fizic sever, iar 141 de copii au fost abuzați sexual.

Cele mai multe cazuri de abuz au fost înregistrate în regiunea de sud – est, unde 1710 copii au fost supuși unei forme de abuz. La polul opus, regiunea cu cele mai puţine cazuri este Bucureşti – Ilfov, unde Protecția Copilului a intervenit în cazul a 352 de copii. 

Nord – Est: 1266 cazuri

Sud – Est: 1710 cazuri

Sud – Muntenia: 756 cazuri

Sud Vest Oltenia: 605 cazuri

Vest: 619 cazuri

Nord -Vest: 613 cazuri

Centru: 815 cazuri

Bucureşti – Ilfov: 352 cazuri