Confidenţialitate

A revenit pe Pământ cosmonautul rus Ghenadi Padalka, omul care a petrecut cel mai mult timp în spațiu

Cosmonautul rus a pterecut in spatiu 879 de zile, în cinci misiuni pe Statia spatiala Internationala, dar si pe statia spatiala rusa Mir.

Ghenadi Padalka, in varsta de 57 de ani, a aterizat într-o stepă aridă din Kazahstan, insotit de alti doi colegi de pe Statia spatiala Internationala. Ultima sa misiune a început pe 27 martie.

“Mă simt bine”, a spus Ghenadi Padalka, înconjurat la aterizare de membri ai conducerii programului spațial rus. Ghenadi Padalka a mers de patru ori pe ISS, fiind singurul care a fost comandant pe stație de patru ori. A făcut prima călătorie în 1998, când a plecat de pe Pământ pentru o călătorie de durată, de 199 de zile pe stația rusă Mir.

Misiunile în spațiu constituie unul din rarele programe de cooperare internațională între Rusia și Occident care nu au fost anulate din cauza conflictului din Ucraina. Însă programul spațial comun a avut o serie de dificultăți în acest an. La sfârșitul lunii aprilie, toate misiunile în spațiu au fost suspendate pentru aproape trei luni după eșecul navetei fără pilot Progress. Aceasta a pierdut contactul cu solul și s-a distrus în atmosferă, obligând un grup de astronauți de pe ISS să stea la bordul stației cu o lună mai mult.

În luna mai, o altă navetă rusă, Proton-M, care transporta un satelit mexican, s-a prăbușit în Siberia la scurt timp de la lansare. Statia spatiala Internationala, a cărei construcție a costat aproape 150 de miliarde de dolari, orbitează în jurul Pământului cu aproximativ 28.000 de kilometri pe oră din 1998.